Az Ön kosara üres, vásárláshoz kérjük, válasszon termékeink közül!

Az áraink az ÁFA-t tartalmazzák.

Méret: 20*1,5
Ár: 749 Ft/fm
Méret: 72x72
Ár: 11.898 Ft/kg

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2022.03.01-től a nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul: - 2022-02-22

Hétfő - Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 7:30 - 15:00
Szombat - Vasárnap: Zárva
tovább olvasom >>
Bisnode tanusitvany
Impresszum
A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg. Részletek
Az alumíniomról
  • Korszerű alapanyag
  • Az alumínium előállítása
  • Öntészet
  • Az alumínium és ötvözetei
  • Alakítható alumíniumötvözetek
  • Forgalmazott alumínium félgyártmányok, profilok

Korszerű alapanyag

Az alumínium és annak különböző ötvözetei napjaink kedvelt műszaki alapanyaga. Tetszetős megjelenése, könnyű alakíthatósága, alacsony sűrűsége, súlyához képest kiváló szilárdsági mutatói tették széles körben felhasználhatóvá. A korrózióval szembeni nagyfokú ellenállóképessége egyik legkedvezőbb tulajdonsága. A levegő oxigénjének hatására a felszínén szinte azonnal oxidréteg alakul ki, ami megvédi a további korróziós hatásoktól. Az erősebb védelem érdekében ezt a védő oxidréteget mesterségesen is szokás vastagítani, az eljárást eloxálásnak nevezzűk.

Legyakoribb alkalmazási területei: a gépjárműipar, a csomagolóipar, az elektronika, a háztartási aszközök, a repüléstechnika és a sporteszközök világa.

Az alumínium előállítása

Kohóalumíniumnak, vagy elsődleges alumíniumnak nevezzük az alumíniumoxid redukciójával nyert olyan alumíniumat, amely öntésen kívül más eljáráson ment át.

Az alumínium előállítása, vagyis az alumíniumoxid (AL2O3) redukciója úgynevezett lektrolizáló kádakban történik, mintegy 1000 °C-os hőmérsékleten.

Az elektrolízishez felhasznált alapanyagok, valamint segédanyagok szennyezőanyag tartalmának igen nagy része a leválasztott folyékony alumíniumba kerül és ötvözi, vagyis szennyezi azt, Az illető elekronizáló kádban tartott technológiai jellemzőktől a felhasznált alap- és segédanyagoktól föggően az egyes kádakban termelt alumínium tisztasága és minősége más és más lehet. A minőség jellemzésére a folyékony fém Al-tartalmát szokás megadni, amit kémiai elemzés után úgy kapunk meg, hogy 100-ból levonják mindazon szennyező elem százalékos mennyiségét, amely mért koncentrációja 0,01%-nál nagyobb. A leggyakrabban, a kohó alumíniumot tovább feldolgozó gyártási eljárásoknál a normál elektrolízissel előállítható úgynevezett műszaki tisztaságú alumíniumot használják fel.

Öntészet

Az alumínium és ötvözetei öntészete kifejezés alatt egyrészt értjük a különböző formaöntési eljárásokat és az ettől jól elkülönülő módszereket úgy, mint a tömbök öntését, a félig folyamatos tuskó öntést, a folyamatos keskenyszalag öntve hengerlést, valamint a folyamatos huzal öntve hengerlést és a hozzájuk tartozó technológiai folyamatokat, vagyis az olvasztás, ötvözetgyártást, fémtisztítást, hőkezelést, stb.

Ötvözött alumínium öntvények gyártásához általában szilíciummal, vagy szilíciummal és magnéziummal ötvözött öntészeti ötvözeteket használnak.
Ötvözött öntészeti tömbök gyártásánál is alapfémként elsődleges alumínium szolgál, amelybe általában9...13,5%Si-t, és 0...0,6% Mg-t ötvöznek.

Az alumínium és ötvözetei

A technikai tisztaságú alumínium 99,9...99,9% Al-t tartalmaz. A jelenlévő kismennyiségő szennyezők azonban az alumínium tulajdonságait nagymértékban befolíásolják. A Si, Fe, Cu, Mg, Zn, Ag, Cr, Ti, V, B és Be a szilárdságot, a Mn és Mg a korrózióállóságot javítja.

A nagytisztaságú ás műszaki tasztaságú alumíniummal az MSZ 3745-73 és MSZ 3747-73 szabvány foglalkozik. Az Al 99,999; Al 99,9R; Al 99,97; Al 99.95 és Al 99,9R nagytisztaságú alumíniumok jelében szereplő szám a minimális alumíniumtartalmat jelzi.

Altalános felhasználású az Al 99,6 és Al 99 jelű anyag 80Mpa(lágy) és 140Mpa (kemény) szakítószilárdsággal.

Alakítható alumíniumötvözetek

Az alakítható alumíniumötvözetek jól alakíthatók hidegen és melegen, az alakítás során az alakadáson kívül a szövetszerkezet finomítása és a szilárdság növekedése is megtörténik. A jellemző ötvözettípusok az Al-Mg, Al-Mn kétalkotós, az Al-Mg-Si, Al-Cu-Mg háromalkotós és Al-Zn-Mg-Ti négyalkotós ötvözetek, melyek tulajdonságait az MSZ 3714-78 szabvány foglalja össze.

Az alakítható Al-Mg ötvözetek Mg-tartalma általában kisebb, mint a hasonló önthető ötvözeteké. Jól alakíthatók, fényezhetők, eloxálhatók és hegeszthetők, korrózióállóságuk is kiváló. Az építőiparban, járműiparban és élelmiszeriparban használják.

A mangán az alumíniumban részben oldódik, 658 °C-on 1,8% ennek ellenére szilárdsága hőkezelés ellenére nem növelheti, mivel a szilárdoldat igen stabil. Igen nagy képlékenységű és kiváló korrózióálló anyag, élelmiszeripari felhasználása gyakori.

Az Al-Mg ötvözethez Si-t adagolva az ötvözet nemesítővé válik az alumíniumban korlátlanul oldódó Mg2Si vegyület hatására. Ha mind a Mg, mind a Si kis mennyiségben van jelen, akkor az alumínium fajlagos vezetése nem csökkenlényegesen, viszont nemesítéssel az ötvözet szilárdsága fokozható. Az ötvözetsorból ki kell emelni az AlMgSiE jelű anyagot, melynek fajlagos fevezése 30*106 S/m, melyet a villamosiparban vezetékanyagként alkalmaznak. Az Al-Mg-Si ötvözetek korrózióállóak, jól hegeszthetők, eloxálhatók és nemesíthatők. Az Al-Mg-Zn-Ti ötvözetek fő alkotói korlátozaottan oldódnak az alumíniumban, az ötvözetek szilárdsága hőkezeléssel nagymértékban növelhető, azonban korrózióra és bemetszésre érzékeny.
Forgalmazott alumínium félgyártmányok, profilok:

Vékony lemezek:

Al99,5 vékonylemezek: Ez a tiszta és alacsony ötvözetű, lágy anyag jó korrózióálló és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik az eloxálás és lakkozás tekintetében. jól hajlítható, csak önmagával hegeszthető. Reklámfelületekhez, borításokhoz alkalmazzák. Ötvözet: Al99,5(En Aw 1050A)

AlMg1 ötvözetű eloxált lemezek: Ahhoz, hogy a felület oxidálódása következtében ne váljon mattá a felület, az alumínium lemezeket színtelenre (natúr), vagy speciális esetben színesre is lehet eloxálni. Az eloxált alumínium lemezek elsősorban dekoratív célokra lettek megalkotva. Használják az építőiparban kül- és beltérben egyaránt, hiszen az UV-sugárzásnak is ellenáll. Ötvözet: AlMg1 (EN AW 5005 A, En485)

Vastag lemezek:

AIMg3 ötvözetű (EN AW 5754) vastaglemezek A Peraluman®-300 ötvözetből készült vastaglemezeket szerszám- és gépgyártás esetén alkalmazzák, abban az esetben, ha különösebb mechanikai terhelésnek nincs kitéve az anyag. Például: elektromos ipar, csomagolóipar, orvosi műszergyártás. Ötvözet : AIMg3 (EN AW 5754, EN 485)

AIMg4,5Mn (EN AW 5083) vastaglemezek A Peraluman®-460 ötvözetből készült vastaglemezeket szerszám- és gépgyártás esetén alkalmazzák, abban az esetben, ha közepes mechanikai terhelésnek lesz kitéve az anyag. Például : gépgyártás, hegesztett rendszerek, hajógyártás, nyomástartályok, alacsony hőmérsékletű rendszerek. Ötvözet: AIMg4,5Mn (EN AW 5083 )

AIZn5Mg3Cu (EN AW 7022) ötvözetü vastaglemezek Szerszámok alap- és fej szerkezete, megvezető alkatrészek, sajtolás formák és sajtolólapok, fröccsöntő nyomatok, flakonfúvó szerszámok, présgépek illetve nagyterhelésű gépalkatrészek.

Lapos profilok:

AISilMgMn (EN AW 6082) ötvözetű laposprofllek Ebből az ötvözettípusból előállított termékek igen széleskörűek (profilok, rudak , lemezek, szerszámlapok).

Négyzetrudak:

AICuMgPh (AICu4PbMgMn, EN AW 2007) ötvözetü automata négyzet rudak: Jó kopásállósága lehetővé teszi, hogy a mechanikus gépészet területén is felhasználható legyen (fogaskerekek, vezetőkerekek, tengelyek, fogaslécek, vezetőlapok , stb .) hidraulikus és pneumatikus szelepek, szerkezetek alapanyagaként is felhasználható .

Kör rudak:

AIMgSiPb (EN AW 6012) örvözetü automata körrudak. Az AIMgSiPb főbb felhasználási területei a gépészet, gépalkatrész-gyártás, valamint a kis- és nagyszériás alkatrész forgácsolás .